herbb-logo

Analiza składu

W Herbb Nauka i Natura są niepodzielne. Lewe oko przy mikroskopie, prawa ręka na pulsie. Doniesienia naukowe dotyczące ziołolecznictwa śledzimy od lat. 

Naturalnym przedłużeniem naszej działalności było nawiązanie współpracy z uczelniami wyższymi, laboratoriami środowiskowymi i analitycznymi. Relacje te wyrosły na gruncie naukowej dociekliwości, wieloletniej edukacji i koneksji. Bardzo je sobie cenimy. 

Nasza oferta dla firm i klientów indywidualnych obejmuje pomoc w zorganizowaniu i przeprowadzeniu odpowiednich badań jakościowych. Analiza składu, zawartość pestycydów, metali ciężkich, mykotoksyn czy mikrobiologia to niektóre z usług, które możemy zaproponować.

NASZE ARTYKUŁY

Czytelnia

Grzyby lecznicze — co warto o nich wiedzieć?
Kategorie
Zielnik

Grzyby lecznicze — czy też grzyby witalne — w Europie cieszą się znacznie mniejszą popularno-ścią niż zioła. W krajach azjatyckich są jednak powszechnie stosowane zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu rozmaitych chorób. Grzyby te wykazują prozdrowotne, wszechstronne działanie na orga-nizm, a wiele z nich posiada właściwości adaptogenne, pomagające zachować witalność i młodość. Grzyby zaliczane do […]

Kurkuma (ostryż długi) — wczoraj i dziś
Kategorie
Zielnik

Ostryż długi (Curcuma longa L.), potocznie zwany kurkumą (ang. turmeric) od indyjskiego kurkum, to wieloletnia roślina z rodziny imbirowatych, której jaskrawo-pomarańczowe kłącze od niepamięt-nych czasów stosowane jest w lecznictwie, kulinariach, kosmetyce i farbiarstwie. Szereg właściwo-ści prozdrowotnych i bogata historia użytkowania wyróżniają kurkumę jako jedną z najpopularnie-szych dziś przypraw leczniczych. Ostryż długi — lub też indyjski […]

Kozieradka pospolita – nie tylko przyprawa
Kategorie
Zielnik

Kozieradka pospolita (Trigonella foneum-graecum L.), zwana też fenegryką (ang. fenugreek), to miododajna roślina jednoroczna z rodziny bobowatych (Fabaceae), z wyglądu przypominająca nieco koniczynę. Surowcem zielarskim są jasnobrunatne nasiona kozieradki wypełniające strączkowaty owoc w liczbie 10-12 nasion na strąk. W kuchniach orientalnych wykorzystuje się również świeże i suszone liście, a młode pędy jada się jako warzywo. […]

Przejdź do treści